7. Sınıf Tam Sayılar Toplama Çıkarma Çözümlü Sorular - bymutlu.com
Matematik 7.sınıf tam sayılar ile ilgili çözümlü soruları kolay ve anlaşılır açıklamalı konu anlatımı sayfasıdır.

Tam sayılarda toplama çıkarma işlemi test çözümleri anlatılmaktadır.

1)

( - 22 ) + ( 15 )

işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

A) - 37 B) - 7 C) 7 D) 37

 

 

Çözüm:

Verilen işlemde parantez içindeki sayıların işareti

parantezin başındaki işaret ile çarpılarak yazılır.

-22 + 15 = -7 olur.

Cevap : B

     

2)

- 19 - ( -28 )

işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

A) - 47 B) - 9 C) 9 D) 47

 

 

 

 

 

Çözüm:

-28 sayısının işareti

parantez dışındaki eksi ile çarpılır artı olur .

- 19 + 28 = 9 olur.

Zıt işaretli olan tam sayılarda çıkarma alınıp

sonuca büyük olanın işareti yazılır. 28 in işareti artıydı.

Bu yüzden sonuc 28 in işareti olmaktadır. +9

Cevap : C

     

3)

- 36 + ( - 22 ) - ( -10 )

işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

A) - 68 B) - 48 C) -4 D) 24

 

 

 

 

 

 

 

Çözüm:

İşlemi parantezsiz olarak yazalım.

- 36 - 22 + 10 olur.

Aynı işaretli olanları toplama yapılacak .

-36 - 22 = - 58

Şimdi - 58 + 10

Ters işaretli oldukları için çıkarma işlemi yapılacak ve

sonuca büyük olan 58 dir işareti - yazlacak.

- 58 + 10 = -48

Cevap : B

     

4)

14 - ( 19 ) - ( -6 )

işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

A) - 11 B) -1 C) 1 D) 27
 

Çözüm :

14 - 19 + 6 = - 5 + 6 = 1

Cevap : C

     

5)

8 in toplama işlemine tersi ile - 5 in toplama

işlemine göre tersinin toplamı kaçtır ?

A) - 3 B) -13 C) 3 D) 13

 

 

 

 

 

 

 

Çözüm :

Bir tam sayının toplama işlemine göre tersi demek ,

bu sayıyı topladığımız da

sonucu 0 ( Toplama işleminin etkisiz elemanı )

olan sayı demektir.

Buna göre 8 in toplama işlemine göre tersi -8 dir.

- 5 in toplama işlemine göre tersi 5 tir.

- 8 ile + 5 in toplamı

-8 + ( + 5 ) = -8 + 5 = - 3 olur.

Cevap : A

     

6)

İki basamaklı en büyük negatif tam sayı ile

iki basamaklı en küçük pozitif tam sayının

farkı kaçtır?

A) - 109 B) -20 C) 0 D) 89
 

Çözüm :

iki basamaklı en büyük negatif tam sayı - 10 dur.

İki basamaklı en küçük pozitif tam sayı 10 dur.

- 10 ile + 10 un farkı

-10 - ( + 10 ) = -10 - 10 = -20 olur.

Cevap : B

     

7 )

Aşağıdaki işlemlerden hangisinin

sonucu yanlıştır?

A ) -9 + ( - 2 ) = -11

B ) 11 + ( - 7 ) - ( 19 ) = -15

C ) 12 - 8 + ( - 7 ) = 3

D ) - 8 - 9 - ( - 21 ) = 4

 

Çözüm :

 

Cevap : C

     

8 )

- 11 + A + 4 = -15

olduğuna göre A sayısı kaçtır?

A) - 8 B) -1 C) 8 D) 1
 

Çözüm :

-11 + 4 + A = -15 ise

- 7 + A = -15

A yerine - 8 yazılınca sonuç - 15 olmaktadır.

Cevap : A

     

9)

| -7 | - | 5 | - | - 8 |

işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

A sayısı kaçtır?

A) - 20 B) - 6 C) - 4 D) 4
 

Çözüm :

Mutlak değerin sonucu pozitif sayı olur.

7 - 5 - 8 = 2 - 8 = -6

Cevap : B

     

10 )

Aşağıdaki tam sayılardan hangi ikisi arasındaki

uzaklık en fazladır ?

A ) -7 ile -1

B ) -3 ile 5

C ) 2 ile 9

D ) -6 ile 3

 

Çözüm :

Verilen tam sayıların sayı doğrusundaki yerini

düşündüğümüzde D şıkkındaki -6 ile 3 arasında

9 birim uzaklık olduğu görülür.

Cevap : D

     

7. Sınıf Tam Sayılar Çarpma ve Bölme İşlemi Çözümlü Sorular 7. Sınıf Tam Sayılar Çarpma İşlemi Çözümlü Sorular 7. Sınıf Tam Sayılar Toplama Çıkarma Çözümlü Sorular Tam sayılar çözümlü test Tam Sayılarla Çarpma ve Bölme işlemleri

 

YGS LYS KPSS  SINAVLARI  Matematik konularını Hızlı öğrenmek için soru çözüm yöntemleri tıklayın..   

Matematik öğrenmek, konuları iyi anlamak ve konu testlerini çözebilmek için öncelikle

ilkokul ve ortaokul matematik dersi eğitiminin çok iyi alınmış olması gereklidir.

    Bu sitemizde öğrencilerin bu konulardaki eksik bilgilerini yada az öğrenilmiş bilgilerini geliştirmek ve pekiştirmek amaçlı olarak ,

matematik dersinin en temel işlemleri olan toplama çıkarma çarpma ve bölme işlemlerini hızlı bir şekilde pratik yapmak suretiyle,

örnekler üzerinde uygulamalı olarak çalışabileceğiniz soru çeşitleri hazırlanmıştır.

   Bu soruların üzerinde çalışarak hem dört işlemi , hemde soru tiplerinin nasıl çözüleceğini hızlı bir şekilde öğrenme fırsatı bulabilir ,

geçmiş konulardaki tam öğrenilmemiş bilgilerinizi geliştirebilirsiniz.  

Futbol Turnuva