Untitled Document
soruyu degistir

 

f(x)= 6 x -1  ise   f -1 ( -9 )  =  ?   
 

 

 

6 x + -1=    y ├ľnce f(x) fonksiyonu yaz─▒l─▒r ve y ye e┼čitlenir.

Bundan sonra sol tarafta x yaln─▒z kalmas─▒ i├žin i┼člemler yap─▒lacak.

6 x =   y + 1 -1 e┼čitli─čin sa─č taraf─▒na i┼čaret de─či┼čtirilerek

y nin yan─▒na yaz─▒ld─▒.

6 x
6
= y + 1
6
   x in yaln─▒z kalmas─▒ i├žin e┼čitli─čin

her iki taraf─▒ 6 ile b├Âl├╝nd├╝.

x = y + 1
6
    x in ba┼č─▒ndaki 6 alttaki 6 ile sadele┼čir.

B├Âl├╝nerek 1 olur. o da etkisiz dir. x tek kald─▒.

f -1 (x)

= x + 1
6
   Bundan sonra x in yerine f -1 (x) yaz─▒l─▒r ve

y nin yerinede x yaz─▒larak ters fonksiyonun e┼čiti bulunmu┼č olur.

f -1 ( -9 )

= -9 + 1
6
    Bulunan ters fonksiyonda x in yerine

istenen de─čer -9 yaz─▒l─▒r.

f -1 ( -9 )

= -8
6
   Pay k─▒sm─▒nda -9 ile -1 topland─▒ ve -8 oldu.

Bulunan rasyonel say─▒ sadele┼čtirilmelidir , e─čer sadele┼čebiliyorsa.

f -1 ( -9 )

= -4 . 2
3 . 2
   -8 ve 6 in ebobu 2 oldu─čundan

-8 i -4 . 2 olarak, 6 i 3 . 2 oarak yaz─▒l─▒r.

f -1 ( -9 )

= -4
3
   Pay ve payda da 2 sadele┼čir.

f -1 ( -9 ) = -8 / 6 olarak bulunur.