Paralelkenar Çözümlü Sorular - bymutlu.com
Matematik 10.sınıf geometri özel dörtgenler konusu içinde , paralelkenar ile ilgili çözümlü sorular,

paralelkenarda açı soruları , paralelkenarın alanı ve çevresi soruları ile ilgili,

test soruları ve çözümlerinin anlatıldığı dörtgenler çözümlü soruları sayfasıdır.

1)

paralelkenar soruları

ABCD paralelkenar, m(DAB) = 2x-40°,

m(BCD) = x+10° olduğuna göre,

x kaç derecedir?

A) 35 B) 45 C) 50 D) 55 E) 60

 

Çözüm :

Paralelkenarda karşılıklı açılar eşittir.


2x-40=x+10 ise buradan x=50 olur.

Cevap : C

 

 

     

2 )

paralelkenar

ABCD paralelkenar, [DE]⊥[BC],

m(CDE)=24° olduğuna göre,

m(ABC) kaç derecedir?

A) 66 B) 76 C) 115 D) 124 E) 134

 

Çözüm :

Çözüm: m(ECD)=90-24=66 olur.

m(ABC)=180-66= 124 olur .

(Paralelkenarda komşu açılar toplamı 180 dir)

Cevap : D

 

     

3)

paralelkenar

ABCD paralelkenar , m(EAB)=40° ,

m(AEC)=125° olduğuna göre,

m(ADC) kaç derecedir?

 

A) 55 B) 65 C) 70 D) 80 E) 85
 

Çözüm :

Çözüm: m(B)= 125-40=85 olur.

(Üçgende dış açıdan iç açıyı çıkarıp diğer iç açıyı bulduk.)

Paralelkenarda karşılıklı açılar eşit olduğundan

m(B)=m(D)=85 olur.

Cevap E

 

     

4)

paralelkenar soruları

ABCD paralelkenar [AE] açıortay ,

m(AEC)=105° olduğuna göre,

m(ABC) kaç derecedir?

 

A) 30 B) 45 C) 55 D) 75 E) 100
 

Çözüm :

paralelkenar soruları

 

Cevap : A

 

     

5)

paralelkenar soruları

ABCD paralelkenar, [BE] açıortay,

m(AEB)=65° olduğuna göre,

m(EAB) kaç derecedir?

 

A) 35 B) 50 C) 65 D) 70 E) 75
 

Çözüm :

paralelkenar soruları

m(AEB) ile m(EBC) iç ters açılardan eşit olur.

Cevap : B

 

     

6)

paralelkenar soruları

ABCD paralelkenar, [BE] açıortay,

m(AEB)=65° olduğuna göre,

m(EAB) kaç derecedir?

 

A) 45 B) 50 C) 60 D) 80 E) 85
 

Çözüm :

Karşılıklı açılar eşittir.

3x - 15 = 2x + 30

x = 45

Cevap : D

     

7)

paralelkenar soruları

ABCD paralelkenar, 3 | BE | = 2 | DF | ,

| AB | = 10 ise , | AD | = ?

 

A) 12 B) 15 C) 16 D) 20 E) 25

 

 

 

 

Çözüm :

paralelkenar soruları

Paralelkenarda karşılıklı açılar eşittir.

m ( B ) = m ( D ) olup ,

iki üçgenin iki iç açısı eşitse , diğer iç açılarıda ,

eşit olmak zorunda kalır. Buradan ,

Açı Açı Açı benzerliğinden,

ABE ile ADF üçgenleri benzer olup ,

aynı açıların karşısındaki kenarlar orantılıdır.

2x / 3 x = 10 / | AD | oranlaması kurulur.

içler dışlar çarpımından ,

| AD | = 3 . 10 / 2 = 15 birim olur.

Cevap : B

     

8)

paralelkenar soruları

ABCD paralelkenar,

| AB | = 6 birim ise , Paralelkenarın alanı nedir?

A ( ABCD ) =?

 

A) 20 B) 30 C) 48 D) 60 E) 120
 

Çözüm :

| AB | = 6 , uzunluğu taban ve ,

| EF | = 10 , bu tabana ait yükseklik olarak görülürse ,

Alan = Taban x Yükseklik formülüne göre ,

A ( ABCD ) = 6 .10 = 60 olur.

 

Cevap : D

 

     

9)

paralelkenar soruları

ABCD paralelkenar, | AE | = 4 , | BC | = 15 ise ,

verilenlere göre Paralelkenarın alanı nedir?

A ( ABCD ) =?

 

A) 120 B) 180 C) 240 D) 360 E) 380
 

Çözüm :

| AD | = 10 , ( Karşılıklı kenar uzunlukları eşittir.)

AED üçgeni pisagor dan 9-12-15 üçgeni olup ,

| AE | = 12 , ise yükseklik olur. Taban 9+11=20 dir.

Alan = Taban x Yükseklik formülüne göre ,

A ( ABCD ) = 20 . 12 = 240 br 2 olur.

 

Cevap : C

     

10)

paralelkenar soruları

ABCD paralelkenar, | BD | = 10 , ise ,

verilenlere göre paralelkenarın alanı nedir?

A ( ABCD ) =?

 

A) 40 B) 48 C) 52 D) 60 E) 72
 

Çözüm :

ABD üçgeninin alanı bulunup 2 katı alınır.

A ( ABD ) = 10 . 4 / 2 = 20 olur.

A ( ABCD ) = 2 . A ( ABD )

A ( ABCD ) = 2 . 20 = 40

 

Cevap : A

YGS LYS KPSS  SINAVLARI  Matematik konularını Hızlı öğrenmek için soru çözüm yöntemleri tıklayın..   

Matematik öğrenmek, konuları iyi anlamak ve konu testlerini çözebilmek için öncelikle

ilkokul ve ortaokul matematik dersi eğitiminin çok iyi alınmış olması gereklidir.

    Bu sitemizde öğrencilerin bu konulardaki eksik bilgilerini yada az öğrenilmiş bilgilerini geliştirmek ve pekiştirmek amaçlı olarak ,

matematik dersinin en temel işlemleri olan toplama çıkarma çarpma ve bölme işlemlerini hızlı bir şekilde pratik yapmak suretiyle,

örnekler üzerinde uygulamalı olarak çalışabileceğiniz soru çeşitleri hazırlanmıştır.

   Bu soruların üzerinde çalışarak hem dört işlemi , hemde soru tiplerinin nasıl çözüleceğini hızlı bir şekilde öğrenme fırsatı bulabilir ,

geçmiş konulardaki tam öğrenilmemiş bilgilerinizi geliştirebilirsiniz.  

Futbol Turnuva